ANINDA TEKLİF AL

Size özel teklif hazırlayabilmemiz için hizmetinizi berlirleyip formu eksiksiz doldurunuz...

0 (546) 452-0202

Kasko Sigortası

Yazı Boyutu

Kasko Sigortası Nedir?
Kasko sigortası, hasar durumunda aracın zararını karşılamak amacıyla, isteğe bağlı olarak yaptırılan sigortadır. Hasar tanımı yalnızca trafik kazasında meydana gelen durumları değil, aynı zamanda hırsızlığı, üçüncü kişiler tarafından verilen zararları ve diğer ek teminatları da kapsar.
Neden Kasko Sigortası Yaptırmalıyız?
Kasko sigortası yaptırarak öncelikle kaza durumunda kendi risklerinizi güvence altına almış olursunuz. Kasko sigortası ise hasarınızı teminat altına alır, trafikte veya park halinde meydana gelebilecek pek çok zarara karşı sizi korur.

Kasko teminatları nelerdir? Kasko poliçesine ayrıca eklenebilen kasko teminatları nelerdir? Kasko kapsamına hangi riskler girer? sorularının detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kasko, sigortalının iradesi dışında, hareket halinde ya da dururken hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda tazminat ödenmesini, bu yönüyle de yaşanan maddi kayıpları telafi etmeyi hedefleyen bir sigorta türüdür. Kasko teminatları kapsamı, kaskonun en önemli konusudur. Peki kasko teminatları nelerdir?

Kasko teminatları nelerdir sorusuna karşılık ilk olarak temel teminatlardan bahsedelim.

Çarpma, çarpılma, yangın, aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüsü ve enflasyon teminatları standart kaskolarda bulunmaktadır. Ancak sadece standart teminatların bulunduğu bir kaskoya sahip olduğunuzda, aracınız sel hasarına uğramışsa, bu hasar kasko kapsamı dahilinde olmadığı için tarafınıza herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Kasko tazminatı taleplerinde ülkemizde en çok yaşanan sıkıntıların başında bu konu gelmektedir. Bu sebeple satın alacağınız kasko ürününü alırken ilk sormanız gereken soru poliçenin kasko teminatları nelerdir olmalıdır.

Standart Kasko Teminatları Nelerdir?

Kasko poliçesi temel olarak aşağıdaki teminatları kapsamaktadır:

Çarpma-çarpılma

Gerek hareket halinde, gerekse hareketsizken, araç sahibinin veya aracı kullananın iradesi dışında ani, harici etkiler neticesinde sabit ya da hareketli bir cismin çarpması, aracın böyle bir cisme çarpması, çarpışması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar sonucu meydana gelecek hasarlar ile üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptığı hareketler sonucu meydana gelen maddi zararları,

Aracın Yanması

Bir kaza sonucunda meydana gelecek yangın ve infilakı,

Aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs

Aracınızın çalınması, çalınmaya teşebbüsü veya aracınızda takılı bulunan radyo-teyp, telefon ve benzeri aksesuarların çalınması sonucu meydana gelebilecek hasarlar.

Kasko Sigortası Poliçesine Hangi Teminatlar Eklenebilir?

Standart teminatların yer aldığı poliçenizi satın alırken isteğinize göre kasko sigortası ek teminatlarından da dahil ettirebilirsiniz. Ek teminatlar, aracınızda farklı durumlarda meydana gelecek hasarlara karşı maddi güvence sağlamaktadır.

Ek teminatlar arasında doğal afetlere ilişkin teminatlar, toplumsal hareketler ve terör olayları sonucu ve yetkililerin müdahaleleri sonucu meydana gelen hasarların teminatları, enflasyon teminatı, eskime payı düşmeme teminatı, yardım teminatı ve kullanım kaybı teminatları sayılabilir.

Bunların dışında, sigorta şirketleri hazırladıkları özel kasko paketlerine ferdi teminatları da dahil edebilmektedirler. Ferdi teminatlar şu konuları içermektedir: Yaralanma ve hastalık durumunda sigortalının uygun sağlık kurumuna nakli, eşlik eden lehdarın yaralanma, hastalık sebebiyle nakli, sigortalıya yapılacak tedavi nedeni ile aile üyelerinin birinin seyahat ve konaklaması. Ayrıca sigorta paketinin özelliğine göre vefat eden sigortalının veya eşlik edenlerin nakli, acil mesajların iletilmesi, evde meydana gelen hasar ve vefat nedeni ile yolculuğun durdurulması sonucu erken dönüş ferdi teminatlar içinde yer alabilmektedir.

Kasko ve Trafik Sigortalarının Arasındaki Fark Nedir?
Araç kasko sigortası ile trafik sigortası arasında önemli farklar vardır. Zorunlu trafik sigortası poliçesi aracın ruhsatı ve ehliyeti kadar önemlidir

1. Trafik sigortası her araç sahibi için zorunludur ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Bu sigortayı yaptırmadığı tespit edilen araçlar trafiğe çıkamazlar. Trafik şubesinin garajında bekletilen aracı almak için zorunlu trafik sigortasını yatırarak gerekli belgeleri beyan etmek gerekir. Sigortasız trafiğe çıkan araç için ceza ödendikten sonra ancak tekrar trafiğe çıkabilir. Buna karşılık kasko sigortası zorunlu değil isteğe bağlıdır, aracı kullanan ya da araç sahibi isterse bu sigortayı yaptırır. Kasko ve trafik sigortalarının arasındaki fark nedir sorusunun ilk ve en önemli cevabı da zorunluluk noktasında cevabını bulur.

2. Trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına almaktadır. Zorunlu olmasının sebebi de budur. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşılıklı tarafların kusurlarına bakarak zararı karşılar ve karşılanacak olan zararın limitleri her yıl resmen belirlenir. Kasko sigortası ise aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır ve ancak sigortalı isterse bu sigortayı yaptırarak kendini güvence altına alır.

3. Zorunlu trafik sigortası sadece belli başlı vefat, yaralanma gibi durumları teminat altına alırken, kasko sigortası ise sigorta şirketinin belirlediği kapsam dahilinde pek çok farklı teminatı kapsar. Bu nedenle de trafik sigorta primleri daha ucuzken kasko primleri daha pahalıdır.

Araç Sigortalarınızı İhmal Etmeyin!
Kasko sigortası ve trafik sigortası yaptırarak daha güvenilir bir sürüş deneyimine kavuşun. Zorunlu trafik sigortanızı yaptırmamaktan ve kaskosuz kaza yapma durumlarında yüksek maliyetlere katlanma riskinizi ortadan kaldırın, araç sigortalarınızı yaptırın!

Araç Kasko Değeri Nerede Kullanılır?

Sıfır veya ikinci el aracınızın sigortalanması, ikinci el araç satış fiyatının belirlenmesi, ikinci el araç kredisi alınması, hasar ödemelerinin yapılması gibi durumlarda araç kasko değeri temel alınmaktadır.

Araç kasko değeri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) tarafından 1987 yılından bu yana yayınlanan, kasko değer listesi ile belirlenmektedir. Her ay güncellenen ve son 15 yıllık araçların yer aldığı bu listede tüm araçlar cinsi, markası, modeli, üretim yılı gibi kriterlere göre sıralanmaktadır. Araç kasko değer listesindeki miktarlar, ayrıca motorlu taşıtlar vergisi için de baz oluşturmaktadır.

Söz edilen kriterler araç kasko değerleri kasko bedeli için sadece ana kaynak niteliğinde olup, gerek sigorta şirketlerinin çalışma prensipleri, gerekse aracın ve ruhsat sahibinin kendine has özellikleri, nedeniyle değişkenlik göstermektedir.

Yani araç kasko değeri standart olarak ilgili kurumca her ay yayınlanmakta ancak yapılacak kasko sigortasının poliçe bedeli araca, ruhsat sahibine, araçta önceden hasar olup olmamasına, aracın plakasına, ilave aksesuarlara ve yaptırdığınız sigorta şirketinin uygulamalarına göre farklılaşabilmektedir. Bu rakamsal farklılık %10 – 20 civarlarında olabilmektedir.

Cebinizden çıkacak primler aracınızın kasko değeri temel alınarak hesaplanmakta, size ödenecek hasar ödemeleri ise poliçenizde yazan araç kasko bedeline göre belirlenerek ödenmektir. Bütün bunlar ve yukarıda söz edilen diğer detaylar için kasko değerinizi bilmelisiniz. Eğer aracınız kasko değer listesi içinde yer almıyorsa aracınız için kasko poliçesi almak istediğiniz sigorta şirketi ile birlikte bir bedel belirlemeniz gerekir. Sigortam.net, bu durumla karşı karşıya kalan müşterileri için gerekli işlemleri yürütür. Hasar ödemesi anında kasko poliçesindeki bedelinizin neleri kapsadığını bilmek beklenmedik sürprizlerle karşılaşmamanızı ve ne için, ne kadar ödeme, yapıyor olduğunuzu bilmenizi sağlayacaktır.

Dilerseniz 0 (322) 454-0202 numaralı Sigorta Destek Hattımızı arayarak sigorta uzmanlarımızdan yardım alın.